Nieuws – Huisarts Integraal – Amsterdam
Header afbeelding
Huisarts Integraal
Willemsstraat 124 1015 JE
Amsterdam

Nieuws

Verwijzing nodig? check eerst deze verwijsafspraken:


Tips voor slapeloosheid en de gevaren van slaappillen:

Wij maken ons zorgen over het gebruik van deze middelen, omdat nieuwe onderzoeken wijzen op risico’s van langdurig gebruik.

Het lichaam went snel aan deze middelen wat de werking ervan vermindert. Deze tabletten of capsules zijn daarbij erg verslavend.

Mensen die hun tabletten niet innemen, kunnen dan juist veel last krijgen van angst, onrust en/of slapeloosheid. Dit zijn tijdelijke symptomen van ontwenning.

Gebruikers hebben bovendien een grotere kans op vallen en ongevallen[1] (met breuken tot gevolg).

ze hebben ook een nadelige invloed op het geheugen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat benzodiazepine medicatie samenhangt met een hoger risico op ontwikkelen van dementie[2].

[1] Tannenbaum, C. et al., “Sedative-Hypnotic Medicines and Falls in Community-Dwelling Older Adults”, Drugs Aging, 01-04-2015, 305–314

[2] He, Q., Chen et al, “Title of the article: Risk of Dementia in Long-Term Benzodiazepine Users: Evidence from a Meta-Analysis of Observational Studies, Journal of Clinical Neurology”, Journal of Clinical Neurology, 2019, 15(1): 9-19.

Slaaptips

https://www.thuisarts.nl/slecht-slapen

https://richtlijnen.nhg.org/files/2020-02/slaapdagboek.pdf

https://samencommuniceren.nl/samen-slaapproblemen-oplossen-met-deze-methode-van-slaaprestrictie/ >met video van slaapwetenschapper Merijn van de Laar en praktische tips.

https://oersterk.nu/blogs/5-tips-voor-een-betere-slaap/

https://www.i-sleep.nl/module/ > U kunt gratis een boekje met vele slaaptips downloaden.

https://www.slaapoefentherapie.nl/

https://slaapmakend.nl/

https://www.mentaalvitaal.nl/problemen-oplossen/slapeloosheid

Griep? Lees dit eerst:

We worden momenteel plat gebeld door hoestende en proestende mensen.

Mensen vragen om medicijnen of willen controle van hun longen. Dit is meestal echt niet nodig.

Hoesten komt bijna altijd door een virus, hier helpen geen medicijnen tegen! Ouderwest een beetje honing, salie thee of een dropje om de keel te smeren en uitzieken maar. Het ondersteunen van je immuunsysteem met extra vitD, C en zink/selenium gedurende 1-2 wkn kan de ziekteduur wat verkorten.

Mensen vragen vaak om codeine. dit werd vroeger gegeven als hoestdempend middel. uit onderzoek is echter gebleken dat het niet beter werkt dan een dropje maar wel vervelende bijwerkingen kan geven (moe, suf, moeilijke stoelgang, duizelig)en verslavend is. Daarom geven wij dit liever niet!

Pijn of koorts? Dan kan Paracetamol gebruikt worden. Je mag 4 keer per dag 2 paracetamol van 500mg tegelijk innemen.

Mensen vragen vaak om een ‘kuurtje’. Hiermee wordt antibiotica bedoeld. Antibiotica maakt bacterieen dood. We geven dus alleen een ‘kuurtje’ als we denken aan een bacteriele infectie. De griep komt vaak door een virale infectie en daar werkt antibiotica niet tegen. We kunnen een CRP sneltest (test naar ontsteking in het bloed door middel van vingerprik) doen in de praktijk als we twijvelen of het een bacteriele of virale infectie is.

Heel vaak heeft u dus geen dokter nodig en is het echt, hoe lastig ook, een kwestie van uitzieken. Wij kunnen er niet voor zorgen dat de klachten sneller over gaan.

Wanneer is het wel verstandig om te bellen?

je bent kortademig terwijl je rustig zit/ligt

je hoest bloed op

je hebt een afweerstoornis en/of ernstig astma/copd

je hoest langer dan 6 weken

Onze assistentes vragen alle klachten goed uit. daarna geven ze u advies of er wordt met de dokter overlegd, of u krijgt een afspraak of huisbezoek.

Beterschap allen!